Het Zangatelier

Het Zangatelier © Hetty Gehring. Webmaster phmluttikhuis@gmail.com.  | Illustraties: Maria Luttikhuis

Bij zangers die zijn vastgelopen, begin ik bij wat ze wél mogen:

adem laten lopen, klank maken, de snelheid van de adem voelen. Dat werkt bevrijdend.


Activiteiten

Hieronder vind je de activiteiten die ik dit seizoen naast de individuele lessen organiseer. Andere workshops, voor kleine groepen of koren zijn in overleg mogelijk. Opgave en verdere informatie: via e-mail hettygehring@zangatelier.nl of telefonisch 06-55777103.Een dagdeel (3,5 uur)

Na een fysieke warming up zingen we een eenvoudig, bekend lied. Aan de hand van verschillende oefeningen uit het boekje onderzoeken we vervolgens wat ‘zingen vanuit de stromende adem’ betekent. Hoe werkt de adem samen met de tekst en de resonantie? Hoe kun je ademsteun goed toepassen? Wat zijn de valkuilen? En moet er eigenlijk wel aandacht op ademsteun?

Gaandeweg zal de klankhomogeniteit groeien en de adem beter stromen. Om dat te laten voelen gaan we terug naar het lied waarmee we begonnen. Dat zal nu anders klinken. Ten slotte bespreken we hoe het koor de stromende adem kan gebruiken in al zijn repertoire.


Een dag (zoals hierboven en na de middagpauze nog 2,5 uur)

We beginnen met een kort stuk uit het eigen repertoire. In het middagdeel werk ik met de vier stemgroepen apart een half uur aan hun lijn van het muziekstuk. Na een korte pauze, wordt dan
het stuk opnieuw uitgevoerd door het hele koor, waarbij er wordt nog een keer aan wordt gewerkt.


Deelname van de dirigent, of in ieder geval zijn/haar aanwezigheid in het begin en eind, is prettig. Ik gebruik mijn boekje Zing zoals je lacht in de workshop. Daarom is het handig, hoewel niet noodzakelijk, om dat vooraf aan te schaffen. Het kost €12,95. Als het voor de workshop gezamenlijk wordt besteld, geldt een korting van 10% (vanaf 10 boekjes) of 15% (vanaf 20 boekjes).


Kosten:  In overlegNieuw: Workshop  voor koren of ensembles

FOTO MAREL RÖDEL

Mail: hettygehring@zangatelier.nl?subject=Activiteiten

Adem houdt zangers bezig, hoe verhoudt hij zich tot de tekst en de resonantie, hoe ga ik om met ademsteun? In de groepsworkshop ’s ochtends, voor amateurzangers van ieder niveau, is er ruim baan voor de adem en is er alle tijd voor oefeningen en vragen. In de masterclass ’s middags kunnen 5 vergevorderde amateurzangers werken aan een lied op tekst van Eichendorff. Als de adem beter gaat stromen, komt dat de interpretatie van een lied zeer ten goede.


Aanmelding voor deelname aan de workshop en masterclass via de website van ILFZ, Het internationaal liedfestival in Zeist.


Workshop: donderdag 24 mei, van 10.30 tot 12.15 uur

Masterclass: donderdag 24 mei, van 14.00 tot 16.30 uur

Aantal deelnemers masterclass: maximaal 5

Locatie beide: KunstHuis Muziekschool Zeist, Markt 3 in ZeistILFZ festival in Zeist: Workshop en masterclass

Heb je zin je te laten inspireren door de prachtige natuur rondom het trainingscentrum en te ontdekken wat zingen vanuit de stromende adem toevoegt aan jouw zingen? Door te zingen vanuit de stromende adem, kunnen blokkades worden opgelost, kun je de klank, en de tekst en interpretatie op een hoger plan tillen, en meer gaan ontroeren. Voor een pianist wordt gezorgd. Toehoorders zijn van harte welkom en kunnen meedoen aan de warming-up en krijgen een lunch.


Na een kop koffie, een ‘zingen vanuit de stromende adem’ warming up in het bos en een gezamenlijke lunch, kunnen 7 zangers ’s middags individueel een half uur met me werken aan een stuk naar keuze.


Datum: zaterdag 2 juni 2018, 10.30-17.00 uur

Locatie: Trainingscentrum Akoesticum in Ede (tegenover het station)

Kosten: €85,00 voor de hele dag (toehoorders €20,00) Inclusief  lunch

Aantal deelnemers voor individueel werken: maximaal 7

Akoesticum: Masterclass voor gevorderde zangers